Torsdag 16 mars 2023 kl 18.30

Stefie Goudaki – Vad är grejen med samtidskonst?

Stefie Goudaki, intendent och konstvetare på Konstmuseet i Skövde gästar konsthallen för en föreläsning kring varför det är så svårt att förstå sig på samtidskonst.

Är vad som helst konst? Varför känner man sig så dum när man inte fattar vad konsten föreställer?

Om du någonsin ställt dig dessa frågor är du välkommen till den här föreläsningen! Stefie går igenom vad själva grejen med samtidskonst är på ett enkelt sätt, vi tittar på varför konstvärlden njuter av sin exklusivitet, varför samtidskonsten vill att vi ska interagera med den.  Från vackra grekiska statyer till en upp och nedvänd urinoar. Hur hamnade vi här?

Tid 18.30 torsdag 16 mars 2023

Fri entré

Välkomna!

Foto: Konstmuseet Skövde

Balkan Baroque – förtvivlan och folkmord

Under 1990-talets förödande konflikter på Balkan riktar Abramović fokus mot sin bakgrund. Hennes performance Balkan Baroque (1997) på Venedig-biennalen är ett uttryck av förtvivlan inför krig och folkmord i tidigare Jugoslavien. Vitklädd, sittande på en stor hög av djurben skrubbar Abramović lönlöst knotorna rena från smuts och blod. Besökare ryggade tillbaka inför den makabra scenen. Konstverket refuseras av den nationella paviljongen, med anledning av sitt svåra ämne, men väckte sedan stor uppmärksamhet i den internationella utställningen och hon tilldelades Guldlejonet, biennalens viktigaste utmärkelse.