Räkna de lyckliga stunderna…
En konsert om sångerskan och artisten Ulla Billquist där hennes liv och sånger är i fokus. Under 30- och 40-talet var hon en av sin tids mest framgångsrika och älskade artister och hennes sånger har spelats långt efter hennes död.
Ulla Billquist var född 1907 i Eslöv. Hon sångdebuterade på Helsingborgs stadsteater och arbetade där som avlönad elev. 1926 sjöng hon för första gången i radion och året därefter blev hon engagerad i Orientteaterns revy. Ulla Billquist var gift tre gånger. Hon avled 1946 och är begravd på Nora begravningsplatsen Solna.
Ulla Billquist är för eftervärlden ihågkommen för en rad skivinspelningar och spelade in mer än 360 visor, vilket var en gigantisk siffra på den tiden. Hon blev också mycket populär bland beredskapsmännen när hon reste runt som fältartist under andra världskriget. ”Min Soldat” är för många fortfarande en välkänd visa.
För sin tid intog Ulla Billquist en särställning som grammofonartist. På hennes tredje grammofonbolag Sonora hade hon så stor betydelse att hon blev anställd med en fast månadslön på 700 kronor, något som var ovanligt på den tiden och ändå något av ett slavkontrakt, för samtidigt tjänade bolaget stora summor på hennes popularitet
Många ansåg att det var hennes förmåga att med sin varma och kultiverade röst få fram meningen i en text och att ändra röstläge i samklang med sångens känsla, som gjorde henne så omåttligt populär. Hon var unik för den tidens artister genom att sträva efter ett eget konstnärligt uttryck och själv välja melodier och texter utifrån sina egna tankar, även om hon också fick ge efter för skivbolagens påtryckningar om att framföra populära stycken.
Hon står på toppen av sin karriär då hon påträffas död i sin lägenhet på Nybrogatan i Stockholm 6 juli 1946, endast 39 år gammal.
Trots sin tids popularitet är Ulla Billquist underligt anonym. Det finns få berättelser, artiklar, foton eller filminspelningar av henne. Hur kommer det sig att en så otroligt populär artist lämnat så få spår kvar om sig själv och sitt liv? Det är ett mystiskt skimmer över henne och en livsberättelse som både är lycklig och olycklig på samma gång.
Musiken framförs av Hanna Höglind på sång och fiol. Göran Åhlfeldt vid piano och Janne Manninen på kontrabas.
Tid: lördag 18 november kl. 16.o0
Fri entré