17 september - 6 november 2022

Hasse Persson & Bengt Falk

Under perioden 17 september till 6 november visar vi två utställningar på Wärenstams.

Hans Perssons “Time of Mine” som är en donation från fotografen och täcker ett tidsspann från 1966 till 1990.

Bengt Falk visar en rad textila verk, broderier med olika teman.

Invigning och presentation av utställningen 14.00

 

Hans Person anställdes bara 15 år gammal på Borås Tidning som fotograf av Tore G Wärenstam. Han skriver själv att hans inspirationskälla som fotograf var ett ivrigt studium av de stora bildtidningarna Look, Life och Stern som  han kunde bläddra i på Hedbergs Cigarraffär på södra torget i Borås. Via Götebnorgstidningen och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning kunde han sedan börja en internationell bildjournalistkarriär, med New York som bas. Kontraktsanställningar för Expressen och Dagens Nyheter gav en ekonomisk bas för utveckling och fördjupning.

 

“Utställningen TIME of MINE…visar att historien ständigt upprepar sig. Donald Trump hette på min tid Richard Nixon och dagens krig i Ukraina var då Vietnamkriget. Ingen bland min tids superkändisar, som finns med på utställningen, varken Muhammad Ali, Coretta Scott King, Michael Jackson, Richard Nixon, Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Fidel Castro eller Olof Palme är längre i livet. Ej heller två av mina absoluta favoritfotoobjekt: Larry Hagman, (JR i TV-serien Dallas), och Alfred Hitchcock, legendarisk filmmakare.”

 

Bengt Falk började intressera sig för fotografi som 18-åring och hade länge tankar om att etablera sig som fotograf men så blev det inte. Istället var det slumpen som fick honom  att börja med textil som uttrycksmedel:

“I början av juni 1964. Ett rum var avdelat på mitten där ena halvan var sovrum och den andra mitt arbetsrum där jag försökte måla. Min fru hade en bärkasse med överblivna stickgarner i en garderob. Som av en ingivelse gick jag och hämtade bärkassen med garnerna och en stoppnål, gick fram till draperiet och började brodera på en bild som skulle bli “Spansk lantarbetare” (205×130 cm).

Jag hade aldrig broderat tidigare och mängden av garn som fanns i bärkassen räckte exakt. Sedan dess har det blivit ett stort antal broderade verk.”