Kommande Utställning 05 feb–28 mar

Roj Friberg – minnesutställning

”Mörker är inte, är endast brist på ljus”.

”Fantasin är ett mäktigt vapen och den behövs om vi skall lyckas bryta oss ur den doktrinära andrahandskunskap som drivit oss till främlingskap och ensamhet och social förvirring”.

Roj trodde fullt och fast på konst i hela sitt liv. ”Konsten är en kunskapsväg” skrev han i anslutning till en utställning i Västerås 1976, det många konstnärer som har sagt så, men för Roj var det inte bara en fras utan mycket allvarligt menat. Roj visste att den goda bilden skulle frigöra människan, locka fram humorn, glädjen och insikterna. Roj anklagas ibland för svartsyn, att han var en dystopisk visionär, och det är klart att många av hans bilder visar upp en dystopisk vision; som en varning till oss alla om vart vi kan vara på väg när vi nu fortsätter som vi gör, men det är inte Roj som skall anklagas, han är bara budbäraren, konstnären. Konsten är en kunskapsväg.

Det finns så mycket vacker att se i Rojs bilder, de dramatiska bergen, de böljande skogarna, de fräsande haven med sin gröna sälta. Roj vill verkligen säga oss; se på allt, det är vackert! Ta vara på tillvaron.

Text: Martin Friberg