4 februari - 5 mars 2023

Oskar Nilsson Natten och dagen

Välkommen till Wärenstams och Oskar Nilssons utställning med målningar från tiden när han återvänt till hembygden.

Efter att ha avbildat nattlägen, figurer som ligger ner i mörker som läser Nietzsche och röker, i många år har nu solen och gryningen krupit in i Oskars målningar. Vålnader gjorda av trasor av sänglakan och gamla kökshanddukar sitter och förundras över växtlighet och ljus. Dom håller i blommor som blommar och sprider sig i vinden. Frön som sprider sig till andra platser och bildar andra landskap. En vind drar genom de här nya målningarna och tar något med sig. Kvar sitter figurer i ett landskap som snart har blommat över. Händer sträcks in i bilden med gåvor från en annan plats, godis byts mot medicin. Några vita figurer spelar brädspel i en värld av ljus och mörker.

Oskar Nilsson (1976, Ulricehamn) är utbildad på Rietveld Akademie i Amsterdam, Samt Sandberg Institutet, Amsterdam. Bor numera i Götåkra, som ligger i Ulricehamns kommun.

Konstnären har tidigare ställt ut bland annat på: Borås konstmuseum, Varbergs Konsthall, Konstnärshuset i Stockholm, Interstate Projects NYC, Gallery DePraktijk, Amsterdam. Galleri Steinsland Berliner, Stockholm.

Fotot av Oskar Nilsson: Pernilla Rudenwall/Ulricehamns Tidning