11 juni - 4 september

Odysseas Pappas

 

 

Odysseas Pappas är skulptör och född 1967. Han studerade monumental skulptur vid The Academy of Fine Arts i Tirana  åren 1988–1992. År 2016 kom han från Grekland till Borås, där han numera arbetar och bor. Så här beskriver Odysseas sin konst:

Den första känsla man får av mina skulpturer är deras sanningsenlighet. De är fria från ytliga utsmyckningar, spel och tekniker för effekternas skull. Volymen i skulpturen är ren och envis. Därför föredrar jag sten, marmor och brons.

Skulptur för mig är form, dynamik, rörelse, harmoni av linjer, proportioner, former, volymer, till synes tyst och fridfull men inåt full av liv och energi.

Jag vill att min skulptur ska stå ensam och imponera. Den är inte bara en abstrakt form.

Bakom varje skulptur finns en idé eller historia, varje  skulptur har ett meddelande. Syftet är att skapa en kommunikation mellan skulpturen och betraktaren. Jag anser att varje skulptur måste beröras, den är summan av känslorna. Det räcker inte att stå stilla och titta på den, man ska gå runt den och röra vid den.

Att skapa nära den antika skulpturens mästerverk i Aten (Pheidias, Praxiteles) har påverkat mitt sätt att skapa.

I mitt medvetande andas och lever minst tre grundmotiv: mytologi, mänskliga gestalter, havet. De är en treenighet av tanke och fantasi i mitt verk.

Invigning kl 13.00 den 11 juni

Därefter bjuder grekiska föreningen på musik, dansuppträdande och grekisk plockmat.