12 mars - 17 april

Akryl och silverbromid – Thomas Elovsson och Jan Töve

Nu pågår utställningarna Beyond Retro och Grusväg avThomas Elovsson respektive Jan Töve.

Thomas Elovsson Thomas är adjungerad professor i konst på Konstfack. Han är uppvuxen i Borås. Så här förklarar han sitt måleri:

“Mina arbeten är en sorts rollspel av uttryck och möjligheter. Målningarna är baserade på historien av och om abstrakt måleri och hur abstrakta uttryck och betydelser ändras över tid. Frågor om hur abstraktion förhåller sig till tid – hur den tid vi lever i skapar ett annat sätt att betrakta abstraktion – föder också tanken om en abstraktion som inte skulle låta sig påverkas av detta. En sorts generisk abstraktion, som representerar sig självt som en historia om sin egen historia.

Tid finns också representerat rent bokstavligt i de målningarna. De är resultatet av ett antal målningar målade på varandra. Fragment och detaljer sparas från tidigare versioner och kommer att finnas kvar och spela nya roller.

På ett plan är de här målningarna inte avslutade och kommer kanske heller inte att bli det. De kan ha karaktären av stillbilder i en film som ligger monterade ovanpå varandra. De är improvisationer utifrån ett antal former, ganska enkla, en sorts stapelvaror i abstrakt konsts tjänst.”

Jan Töve är fotograf verksam i Hökerum. Han har studerat vid Dramatiska Institutet (DI), Stockholm och lärarhögskolan i Jönköping, men har sedan 90-talet varit verksam som frilansfotograf vid sidan av egna projekt. Hans fotografi utgår från landskapet i en vid bemärkelse där människa, miljö och samhälle kommenteras eller ingår på ett eller annat sätt. I samband med utställningen släpps boken Grusväg

Så här beskriver Jan den nu aktuella utställningen:

“Idén till arbetet med GRUSVÄG fick jag en sommardag för några år sedan under en promenad med familjens hund, Frasse. Vi hade bytt vår invanda rastrunda mot en grusväg i närheten. En omväxling som gav mersmak. Återstoden av den sommaren följde vi »nya« grusvägar i stort sett varje dag. Främst i Västergötland, men sommaren därpå även i Bohuslän, Småland och Skåne.

Med på promenaderna fanns kameran, laddad med svartvit film. Bilderna kopierade jag senare i mörkrummet. Inspirationen fick jag från några tidiga bilder tagna med en lånad Rolleiflex. Ljusa, lätta, och med lång gråskala. De var gjorda i mitt första mörkrum – på farmors vind. Året måste ha varit 1971. Förstoringsapparaten var en Uniprint med enkel glashållare. Pappret Leonar. lent som sammet. silverrikt.

Jag ville tillbaks till den den känslan.”

I samband med utställningen släpps boken “Grusväg” på Wärenstams

Bilder från utställningsförberedelserna/ foto Per Blanck